Μια νέα εποχή για το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, έργο βασισμένο στα διεθνή πρότυπα WELL και LEED

74

Το εμβληματικό κτίριο διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ στο Μαρούσι εισέρχεται σε μια νέα εποχή με ένα έργο ανακαίνισης που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για υλικά κατασκευής και το ετήσιο κέρδος θα ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ. Μια νέα εποχή για το κεντρικό κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ – έργο βασισμένα στα διεθνή πρότυπα WELL και LEED.

Με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, το 80% του κτιρίου έχει ήδη ανακατασκευαστεί πλήρως βάσει μιας νέας φιλοσοφίας που εστιάζει στην υγεία και την ευεξία των εργαζομένων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μεγάλο και σύνθετο αυτό έργο υλοποιείται από την OTEestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ. Σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει υιοθετήσει ένα μικτό μοντέλο εργασίας, το οποίο σημαίνει ότι περίπου το 20% των ωρών εργασίας των εργαζομένων μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως, με αποτέλεσμα το τελικό εργατικό δυναμικό στην κεντρική αίθουσα να ανέρχεται συνολικά σε 4.200 εργαζόμενους και περίπου 3.700 μόνιμες θέσεις εργασίας. Μια νέα εποχή για το κεντρικό κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ – έργο βασισμένο στα διεθνή πρότυπα WELL και LEED.

Το κτίριο χτίστηκε το 1980 και ανταποκρινόταν στις ανάγκες της εποχής.Όμως όλα άλλαξαν,οι ανάγκες και οι απαιτήσεις άλλαξαν και έπρεπε να προσαρμοστούμε.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε. “Το κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ είναι ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη της Αθήνας. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση της αποδοτικότητας. Καταφέραμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό το έργο. Ήδη, η εμπειρία των εργαζομένων έχει βελτιωθεί και το λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχουν μειωθεί σημαντικά. Το νέο κτίριο διοίκησης θα ικανοποιεί τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, φροντίζοντας παράλληλα τόσο τους ανθρώπους όσο και το περιβάλλον”. Σύμφωνα με τον Chamaz, τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ακινήτων OTE Estates, έχει συντηρήσει 60 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, κέντρων δεδομένων και εγκαταστάσεων logistics, συνολικής έκτασης 120.000 τ.μ..

Το έργο της ανακαίνισης των κτιρίων διοίκησης του ΟΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, ενώ έχουν ήδη ανακαινιστεί 30 από τα 36 κτίρια συνολικής έκτασης 45.600 τ.μ. Όταν ολοκληρωθούν, τα κτίρια θα στεγάσουν 4.200 υπαλλήλους. Το κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ θα είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα LEED και WELL Building, με το LEED να είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης “πράσινων” κτιρίων που εστιάζει σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευαστικές πρακτικές και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας. Το πρότυπο WELL Building Standard, για το οποίο υπάρχει ήδη προ-πιστοποίηση, λαμβάνει υπόψη 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που εργάζονται σε κτίρια: αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, δύναμη και άσκηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους και κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ είναι εξοπλισμένο με ένα “έξυπνο” σύστημα που μετρά το περιβάλλον εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι το νέο “πράσινο” κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση άνω του 1 εκατ. ευρώ λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας (3 GWh) και νερού και του κόστους συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ισοδυναμεί με 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας τον Όμιλο ΟΤΕ πιο κοντά στον ουδέτερο στόχο του για την κλιματική αλλαγή κατά τη λειτουργία του μέχρι το 2025. Επιπλέον, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα εγκατασταθούν συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης και θα ανακυκλώνονται 30 τόνοι υλικών ετησίως. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει και στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για τη συλλογή βιοαποβλήτων προς κομποστοποίηση μέσω ειδικών κάδων που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε κτιρίου και στο εστιατόριο των εργαζομένων. Όλα τα οικοδομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα. Ο βασικός σχεδιασμός ισχύει για όλες τις πτέρυγες, αλλά κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της ομάδας που προορίζεται να φιλοξενήσει. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εσωτερικό σχεδιασμό, δημιουργώντας άνετους και φωτεινούς χώρους, χρησιμοποιώντας γήινα χρώματα και μοτίβα, φυτά εσωτερικού χώρου και καινοτόμα ηχοαπορροφητικά υλικά για οροφές, τοίχους και έπιπλα. Το εξωτερικό του κτιρίου έχει αναδιαμορφωθεί σε όλο το κέλυφος με νέα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα.

Σύγχρονο και έξυπνο περιβάλλον εργασίας

Το νέο κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους, αισθητικά ευχάριστους χώρους γραφείων με νέα ψηφιακή τεχνολογία για ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας. Η ενίσχυση της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, την εισαγωγή της κοινής χρήσης των γραφείων και μια ποικιλία χώρων συνεργασίας, όπως αίθουσες συσκέψεων lounge, θάλαμοι συσκέψεων και άτυποι χώροι συνεργασίας. Ο σχεδιασμός βασίζεται στις ακόλουθες αρχές. Ο σχεδιασμός αυτός προσφέρεται για τη νέα ευέλικτη οργανωτική δομή που εισήγαγε ο Όμιλος ΟΤΕ και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου η τηλεργασία καθιερώνεται ανάλογα με τις επιχειρηματικές ανάγκες κάθε μονάδας. Η καθημερινή λειτουργία είναι “έξυπνη”, με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, εργαλεία τηλεδιάσκεψης στους χώρους συνεργασίας και χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Η αντικατάσταση των επιτραπέζιων υπολογιστών με φορητούς υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας για τους υπαλλήλους που εργάζονται στο κτίριο διοίκησης έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ψηφιακές εφαρμογές που τους επιτρέπουν να εργάζονται όπου θέλουν, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας, να πραγματοποιούν εύκολα ψηφιακές συσκέψεις και, χάρη στην τηλεφωνία VoIP, να μεταφέρουν τις σταθερές τηλεφωνικές τους γραμμές στους φορητούς υπολογιστές τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πιο ευέλικτοι και αποδοτικοί και η συνεργασία μεταξύ των ομάδων δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη. Δημιουργήθηκαν νέοι δημόσιοι χώροι με στόχο την ανακούφιση από την πίεση της καθημερινής ζωής. Κάθε όροφος διαθέτει μια αίθουσα αποκατάστασης, έναν χαλαρό, επιπλωμένο χώρο για ανεπίσημες συναντήσεις με συναδέλφους, ενώ πολλοί όροφοι διαθέτουν ατομικά δωμάτια ηρεμίας για διαλογισμό και χαλάρωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας, της πολυμορφίας και της ενσωμάτωσης, έχουν δημιουργηθεί δωμάτια θηλασμού για να παρέχουν χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, ενώ όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Η ανακαίνιση συντονίστηκε από την OTEestate, θυγατρική του Ομίλου, σε συνεργασία με τις ομάδες πληροφορικής, τεχνολογίας, ανθρώπινου δυναμικού, υγείας και ασφάλειας, δημοσίων σχέσεων και βιωσιμότητας, οικονομικών και φυσικής ασφάλειας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ