Έναρξη εργασιών για το The Grid στο Μαρούσι

45

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται πλέον η επένδυση για νέα κτήρια γραφείων στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι. Το σημαντικό βήμα έγινε με την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για το νέο συγκρότημα γραφείων The Grid στην πόλη.

Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την έναρξη των έργων από το σχήμα Noval – Brook Lane, που έχει αναλάβει από κοινού τη μεγάλη επένδυση.

Η έναρξη κατασκευής αναμένεται εντός του 2023, ενώ το υφιστάμενο κτήριο της Kodak, που υπήρχε στο ακίνητο έχει πλέον κατεδαφιστεί, με στόχο όταν εκδοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες να ξεκινήσει η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης για το νέο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων.

Σε αυτή τη φάση προχωρούν οι μελέτες σε συνεργασία με την Brook Lane. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι το 2025.

Στο οικόπεδο, εμβαδού περίπου 16 στρεμμάτων, επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak), πρόκειται να αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτηρίων γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ., το οποίο θα υιοθετεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ αναμένεται να λάβει πιστοποίηση κατά LEED.

Για το εν λόγω έργο αναμένονται την περίοδο 2022-2025 κεφαλαιουχικές δαπάνες από τη THE GRID Α.Ε. ύψους περίπου 48,7 εκατ. ευρώ (77,3 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης), το 50% του οποίου, ήτοι 24,4 εκατ. ευρώ (38,7 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας επί του τιμήματος αγοράς της γης), αντιστοιχεί στη Noval Property.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί μέσω της εταιρείας «THE GRID Α.Ε.» (μετοχική σύνθεση: 50% Noval Property, 50% Mavani Holdings Limited του ομίλου Brook Lane Capital).

Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει μια μεγάλη ομάδα κορυφαίων συνεργατών: Foster + Partners, YAP Architects, OMETE S.A. – Consulting Engineers, INSTA Consultants Engineers, DENCO, GREENWAYS, Athanassios / Thanos Danilof, ACOU, ENVECO S.A., DCarbon | Sustainability Consulting.

Πώς θα γίνει το νέο συγκρότημα γραφείων The Grid

H επένδυση αφορά νέο συγκρότημα κτηρίων γραφείων με δευτερεύουσες χρήσεις καταστημάτων και εστιατορίων, που αποτελείται από 2 κτήρια σχήματος Γ με 5 υπέργεια επίπεδα, τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας ένα εσωτερικό αίθριο.

Η συνολική κάλυψη είναι 4.980,74 m2, η δόμηση εντός συντελεστή 19.843,25 m2 και η συνολική δόμηση ανωδομής (εντός και εκτός ΣΔ) 26.309,78 m2.

Προβλέπεται η δημιουργία 3 υπογείων, ενιαίων για τα 2 κτήρια, τα οποία εκτείνονται εκτός περιγράμματος της κάλυψης με χρήσεις χώρων στάθμευσης και λοιπών κύριων και βοηθητικών χρήσεων. Η συνολική δόμηση υπογείων (εκτός ΣΔ) είναι 31.767,16 m2.

Το συγκρότημα αποτελείται από αρθρωτά στοιχεία/κτήρια που ακολουθούν την περίμετρο του οικοπέδου, δημιουργώντας ένα εσωτερικό αίθριο, το οποίο είναι η καρδιά της κοινωνικής του ζωής. Μέσω της εκτεταμένης φύτευσης το αίθριο γίνεται μια ραχοκοκαλιά που ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του συγκροτήματος.

Το μεγάλο πάρκο δημόσιας χρήσης στη δυτική πλευρά του οικοπέδου ενθαρρύνει την οικειοποίηση του χώρου από τους χρήστες και μεγιστοποιεί την ευεξία τόσο των εργαζομένων όσο κι των επισκεπτών.

Το συγκρότημα είναι προσβάσιμο από όλους τους γύρω δρόμους. Περάσματα ανάμεσα στους κτηριακούς όγκους συνδέουν τους δρόμους με το κεντρικό αίθριο και μεταξύ τους, δημιουργώντας ευχάριστες διαδρομές και θέες.

Οι δύο κεντρικές είσοδοι τοποθετούνται απέναντι από τα περάσματα, έλκοντας και καθοδηγώντας τους χρήστες μέσα στο χώρο.

Επιπλέον, το κτήριο έχει σχεδιαστεί ώστε να προάγει την υγεία των χρηστών, αξιοποιώντας τόσο τον φυσικό αερισμό, όσο και προηγμένα συστήματα κλιματισμού, που μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες σημερινές αλλά και μελλοντικές προδιαγραφές.

Ο σχεδιασμός στοχεύει στην πιστοποίηση με τα πρότυπα LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και Well. Το πρότυπο Well είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί συμπληρωματικά με συστήματα αξιολόγησης πράσινων κτιρίων, όπως το LEED.

Ο εκτιμώμενος πληθυσμός των κτηρίων (επισκέπτες και εργαζόμενοι), βάσει κτηριοδομικού κανονισμού, εκτιμήθηκε σε 2.500 άτομα, περίπου.

Το συγκρότημα διαθέτει 595 υπόγειες θέσεις στάθμευσης κατανεμημένες σε τρία επίπεδα. Εξ αυτών οι 30 θέσεις προορίζονται και είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για χρήση από ΑμεΑ.

Επιπλέον τμήμα των συνολικών θέσεων διαθέτει υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης προβλέπονται θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων. Η πρόσβαση στο πρώτο επίπεδο του χώρου στάθμευσης θα πραγματοποιείται μέσω εξωτερικών ραμπών διπλής κατεύθυνσης, οι οποίες χωροθετούνται στο νότιο και βόρειο τμήμα του οικοπέδου.

Πηγή: bizness.gr/Παύλος Ρίζος

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ